Piatto szparagowe czyli un piatto di asparagi

Dziś danie z cyklu piatti, bardzo popularne w Italii. Piatto to po prostu talerz, a na nim same pyszności. Dziś na naszym talerzu królują szparagi.

Składniki dla 4 osób:
- dwie wiązki zielonych szparagów;
- dwie łyżki oliwy z oliwek;
- dwie łyżki masła;
- 8 plasterków szynki parmeńskiej, bądź innej włoskiej;
- 4 jajka;
- parmezan w płatkach;
- parmezan tarty;
- truskawki di dekoracji;
- sól, pieprz do smaku;
- truskawki do dekoracji;
- łyżka octu do gotowania jajek;
- oliwa z oliwek do smaku.
Szparagi przygotowujemy zgodnie z opisem. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści układamy szparagi i smażymy wszystko ok. 10 minut.
Szynkę kroimy na wąskie paski i układamy na talerzach
Na szynkę układamy gotowe szparagi
W między czasie gotujemy jajka w koszulkach (gotujemy wodę z łyżką octu, na lekko bulgocącą wodę wbijamy jajko i gotujemy ok. 3 minuty) i na szparagach układamy po jajku:
Wszystko dekorujemy płatkami parmezanu, truskawkami i obsypujemy obficie tartym parmezanem.
 Danie przyprawiamy do smaku pieprzem, solę i oliwą z oliwek.
Najlepiej podawać z białym winem. Smacznego !

Komentarze