Makaron ze szparagami

Sezon szparagowy pomału się kończy, ale ,
póki trwa, trzeba korzystać. Dziś bardzo szybki obiad - makaron ze szparagami.

Składniki - porcja dla 2 - 3 osób:
- pęczek zielonych szparagów,
- ok. 100 g boczku pokrojonego w kostkę,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- ok. 200 - 250 g świeżego makaronu,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Szparagi myjemy
odłamujemy końce zgodnie z opisem, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojony w kostkę boczek
Smażymy chwilę, a jak się zarumieni dodajemy szparagi
Podsmażamy, a następnie dusimy przez 5 minut. W międzyczasie przekrawamy pomidorki na połówki
a następnie dodajemy je na patelnię
Jajka parzymy wrzątkiem, rozbijamy do miseczki, dodajemy parmezan, sól i pieprz i mieszamy na gładką masę
Masę jajeczną wylewamy na patelnię
i szybko mieszamy, żeby z jajek nie zrobiła się jajecznica.
W międzyczasie gotujemy makaron.

Na makaron wykładamy sos szparagowy
i życzmy smacznego

Komentarze