Zupa marchewkowa z pomarańczą to brzmi dziwnie? Ale smakuje niesamowicie, słodycz marchewki połączona z sokiem z lekko kwaśnej pomarańczy i nutą ostrości.
- 0,5 kg marchewki,
- 2 średnie ziemniaki,
- 2 cebule szalotki,
- ok. 2 cm świeżego, obranego imbiru,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- sok z dwóch pomarańczy (ok. 300 ml),
- 600 ml bulionu,
- 250 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżeczka pasty Tom Yum,
- suszony rozmaryn, suszony tymianek, sól, pieprz do smaku,
- liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojony imbir, podajemy pokrojoną szalotkę i świeżo startą skórkę z pomarańczy. Podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniak, dodajemy rozmaryn i tymianek, mieszamy i chwilę razem smażymy.
Po kilku minutach zalewamy warzywa sokiem z pomarańczy i bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy razem przez 30 minut.
Dodajemy pastę Tom Yum i mleko kokosowe i gotujemy na minimalnym ogniu jeszcze kilka minut.
I gotowe, można podawać z różnym dodatkami np. z kleksem mleka kokosowego lub śmietany, z grzankami czy zieleniną i/lub doprawić ocet balsamicznym.










