Zamiast tradycyjnego sernika może w tym roku macie ochotę na sernik piernikowy? Jest pyszny, smakuje piernikiem i świętami. To co zaczynamy?
- 250 g pierniczków w czekoladzie + kilka sztuk do dekoracji
- 100 g masła,
- 700 g serka twarogowego,
- 450 ml śmietany 30%,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 opakowanie cukru pomarańczowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone.
250 g pierniczków rozdrabniamy, masło rozpuszczamy i łączymy z pierniczkami. Całość wykładamy do tortownicy (średnica 24 cm) i lekko ugniatamy.
Do miski dajemy ser, 200 ml śmietanki, jajka, cukier, miód i przyprawy i wszystko dokładnie miksujemy.
Wylewamy na pierniczkowy spód i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160°C
Pozostałe 250 ml śmietanki ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy.
Na sernik wykładamy masę, dekorujemy posiekanymi pozostałymi pierniczkami i chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny.
Smacznego!

















