Sałatka z gotowanych buraków

Czasami standardowe potrawy na święta potrafią się znudzić, dlatego warto czasem coś zmodyfikować lub zaproponować coś nowego, choć niezbyt daleko od tradycji. Więc dziś sałatka, która może świetnie sprawdzić się na świątecznym stole.

Składniki:
- 500 g gotowanych buraków,
- 4 średnie ugotowane ziemniaki,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- puszka białej fasoli,
- 3 średnie ogórki kiszone,
- 1 czerwona cebula, 
- 1 łyżka śmietany 12%,
- 1 łyżka majonezu,
-  1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz do smaku,
- dodatki do dekoracji wg uznania, u mnie tarta mozzarella i rukola.
Buraki, ziemniaki, ogórki i jajka kroimy w kostkę i przekładamy do sporej miski. 





Dodajemy posiekaną cebulę i odsączoną fasolkę.

Dodajemy majonez, śmietanę i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.


Odstawiamy na 2 godziny, a potem podajemy.
Tak:


albo tak:


Smacznego!