Dynię teraz można kupić nie tylko w okolicy Halloween, ale znacznie dłużej i ostatnio kupiłam niewielką i postanowiłam zrobić zapiekankę. Prosta w wykonaniu i wychodzi pyszny obiad.
- dynia ok. 800 g,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 300 g świeżego łososia,
- 3 jajka,
- 200 mi śmietanki 30%,
- 2 łyżki parmezanu,
- 3 garście szpinaku baby,
- 130 g startego sera mozzarella,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 2 łyżeczki suszonej cebuli,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sok z cytryny do skropienia łososia,
- sól, pieprz do smaku.
Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. W tym czasie łososia kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę, jajka i ser parmezan dokładnie łączymy.
Gdy dyna lekko zmięknie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego, na wierzch dajemy szpinak, układamy łososia i posypujemy tartą mozzarellą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. A potem możemy już tylko delektować się smakiem ;)












