To danie można zaserwować jako śniadanie, ale tez jako deser. Jak tylko spróbujecie, to z miejsca pokochacie to połączenie. Prosto, szybko, a do tego jak pysznie.
- dwie duże, lub 3-4 mniejsze nektarynki,
- dwa opakowania burraty,
- syrop klonowy do smaku,
- łyżka masła klarowanego,
- łyżka octu balsamicznego,
- szczypta chilli w płatkach,
- garść posiekanych pistacji,
- kilka listków mięty.
Nektarynki kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nektarynki, chilli i wszystko polewamy syropem klonowym oraz octem balsamicznym i podsmażamy, aż nektarynki będą lekko zarumienione i miękkie.
Na talerzu rozkładamy 2/3 podsmażonych nektarynek, na to układamy rozciętą burratę, a na wierzch dajemy resztę owoców. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami, dodajemy listki mięty i - jeśli komuś za mało słodkie - polewamy jeszcze syropem klonowym.
Jest po prostu pyszne.
Smacznego!