Jeśli nie macie pomysłu na letni obiad to dziś zapraszam Was na bakłażana zapiekanego z pomidorami i mozzarellą.
- dwa niezbyt duże bakłażany,
- dwa pomidory,
- 60 g twardej mozzarelli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- pół pęczka koperku,
- oregano i tymianek do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- czerwona cebula,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 50g sera typu feta,
- 2łyżki sera typu parmezan,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka soku z limonki,
- listki bazylii.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili posiekany koperek, sól, pieprz, oregano i tymianek. Chwilkę podsmażamy.
Bakłażany przecinamy w plastry, ale nie kroimy do końca, kroimy tak, żeby pozostały w jednym kawałku. Można do tego wykorzystać np. łyżki drewniane.
Nacięte bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy przygotowaną wcześniej marynatą czosnkowo-ziołową.
W nacięcia bakłażana dajemy plasterek pomidora i plasterek sera.
W czasie kiedy bakłażan się piecze przygotowujemy sos. Czerwoną cebulę blendujemy na gładko z dodatkiem jogurtu i fety. Do gładkie masy dodajemy parmezan, miód, sok z limonki i posiekaną bazylię. Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy.