Burrata z borówkami

Dziś zaprasza na wykwintne śniadanie, którego długo nie zapomnicie ;)
Zresztą nie musi to być śniadanie, może być przekąska, przystawka albo kolacja. Jeśli zaserwujecie takie danie gościom, możecie być pewni, że zaczną Was częściej odwiedzać ;) 


Składniki na dwie porcje:
- dwa opakowania burraty,
- 300 g borówek amerykańskich,
- 2 cebule typu szalotka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżeczka płatków chilli,
- garść posiekanych orzechów (dowolne - mogą być włoski, piniowe, pistacje, jaki sa pod ręką)
- kilka liści bazylii, ewentualnie szpinaku,
- oliwa z oliwek.
Szalotki obieramy i kroimy.
Na suchą patelnię wrzucamy borówki, dodajemy miód, ocet balsamiczny i płatki chilli, mieszamy i po chwili dodajemy szalotkę. Podsmażamy, aż puści sok, a potem jeszcze kilka minut. 


 
Odstawiamy do przestygnięcia.
Burratę przekładamy na talerze, nacinamy, a następnie nakładamy lekko ciepłe owoce.


Skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekane orzechy i liście bazylii. I gotowe. 



Smacznego!