Pieczona dynia z suszoną żurawiną

Wczoraj zrobiłam przepyszną sałatkę z pieczonej dyni. Jest banalnie prosta, a jej smak zaskakuje.
Składniki:
- ok. 700 g dyni piżmowej,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 120 g sera feta,
- duża łyżka posiekanych orzechów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Oliwę, sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową łączymy ze sobą w misce. Dynię kroimy w kostkę,  dodajemy do przygotowanej zalewy i dokładnie mieszamy, żeby cała dynia pokryła się przyprawami i oliwą.
Tak przygotowaną dynię przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 190° przez ok. 25 minut, mieszając przynajmniej raz w połowie pieczenia.
Do upieczonej dyni dodajemy suszoną żurawiną, pokruszony ser feta i posiekane orzechy. Podajemy syrop klonowy i dokładnie mieszamy.
Podajemy posypane natką pietruszki.



To jest po prostu pyszne, wszystko zniknęło w mgnieniu oka.
Smacznego :)