Zupa z pieczonych ziemniaków z chorizo

Dziś mam dla Was rozgrzewająca propozycję na zimowe wieczory lub popołudnia - zupa z pieczonych ziemniaków i czosnku. Jest pyszna i do tego fantastycznie rozgrzewa.


Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 główka czosnku,
- 1 litr bulionu,
- 150 g serka śmietankowego,
- sól, pieprz, tymianek, 
- ostra papryka, 
- gałązka świeżego rozmarynu,
- oliwa z oliwek,
- kilka plasterków chorizo,
- szczypiorek,
- inne dodatki wg uznania.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, dokładamy obraną cebulę przekrojoną na części i główkę czosnku z odciętymi "wąsami". Obsypujemy solą, pieprzem i tymiankiem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. 
Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 210°.
Upieczone ziemniaki i cebulę przekładamy do garnka, czosnek wyciskamy z łupinki, dodajemy gałązkę rozmarynu i całość zalewamy bulionem. 



Gdy się zagotuje dodajemy serek śmietankowy i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i ostrą papryką.


Chorizo przekrawamy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.
Zupę podajemy z podsmażonym chorizo i posypujemy szczypiorkiem. Można dodać grzanki lub inne dodatki.




Smacznego!