W gorące dni nie chce się jeść ani stać przy garnkach, więc trzeba zrobić coś na szybko i na lekko. Dziś proponuję Wam sałatkę z pieczonymi brzoskwiniami.
- 4-5 brzoskwiń,
- 150 g mieszanki sałat,
- 100 g ser typu greckiego (feta),
- 50 - 70 g sera pleśniowego,
- garść grzanek,
- garść orzechów nerkowca,
- 100 g malin,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka octu winnego,
- chilli (ok. 1 łyżeczka),
- tymianek,
- miód.
Brzoskwinie przekrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia, a na wierzch układamy po kawałku sera pleśniowego. Całość posypujemy tymiankiem i polewamy miodem. Tak przygotowane brzoskwinie zapiekamy przez 15 - 20 minut w temperaturze 200°C.
Do miski przekładamy sałatę, kruszymy ser feta, dodajemy grzanki i posiekane orzechy. Na wierzch wykładamy upieczone brzoskwinie i całość polewamy sosem malinowym.