Wołowy gulasz z batatmi

Na dzisiejszy obiad przygotowałam coś, co mnie samą zaskoczyło smakiem. Danie proste, dosyć szybkie, sycące i bardzo smaczne!

Składniki dla 2 osób:
- 350 g wołowiny na gulasz,
- 1 duży batat (ok. 500g)
- 2 duże papryki,
- 3 średnie cebule,
- 1/2 l bulionu warzywnego,
- 20 ml soku z cytryny,
- kiełki rzodkiewki,
-łyżka masła klarowanego,
- 50 g posiekanych orzechów nerkowca,
- sól, 
- papryka sproszkowana słodka,
- tymianek.
Wołowinę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, papryką słodką i tymiankiem, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie batata i paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, a następnie mięso. 
Gdy wszystko się podsmaży dodajemy batata i paprykę i wszystko zalewamy bulionem. Dolewamy sok z cytryny i dusimy pod przykryciem 30-35 minut.
Podajemy z posiekanymi orzechami nerkowca i kiełkami z rzodkiewki.
Smacznego !

Komentarze