Śliwki pod kruszonką

Szybki i niezawodny deser  ? Nic lepszego jak owoce pod kruszonką i nie ma tu znaczenia jakie. Choć teraz sezon na śliwki, więc proponuję ze śliwkami węgierkami.
Składniki:
- pół kilograma śliwek węgierek 
- połowa porcji kruszonki
Kruszonka:
- 150 g maki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła
Mąkę, cukier i masło pokrojone w mniejszą kostkę łączymy luźno ze sobą, do powstania grudek.
Chłodzimy w lodówce.
Śliwki wyjemy, przekrawamy na pól, usuwamy pestki. 
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy połówki śliwek. 
Śliwki zasypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku na 180 stopni przez ok. pół godziny.
Do takiej ilości śliwek schodzi mi mniej więcej połowa kruszonki, reszkę mrożę do następnego razu.
Smacznego :)