Zupa z batatów

Za oknem niby wiosna, ale jakoś szaro i deszczowo. Na poprawę nastroju dziś proponuję zupę z batatów.
Składniki na 4 porcje:
- 2 cebule,
-2 ząbki czosnku,
- 3 pomidory,
- 2-3 bataty (ok. 400 g)
- 4 marchewki,
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz,
- kurkuma, gałka muszkatołowa, papryka wędzona w proszku
do dekoracji:
- słonecznik, posiekane orzechy lub migdały,
- szynka parmeńska
- ocet balsamiczny.
 
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Bataty kroimy w kostkę, marchewkę w pół-plastry, a pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w cząstki.
W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy najpierw cebulę, a po chwili czosnek. Lekko solimy. 
Dodajemy pokrojone warzywa 
i zalewamy ok. 3/4 litra wody. 
Gotujemy, aż warzywa będą miękkie,
a  następnie blendujemy na gładki krem.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową i papryką wędzoną.
Po rozlaniu do talerzy dekorujemy słonecznikiem, orzechami i/lub szynką czy octem balsamicznym.
Smacznego :)

Komentarze