Stir-fry z wołowiną

Dziś na obiad coś smażonego. Dania typu stir-fry to technika szybkiego smażenia, szeroko stosowana w kuchni chińskiej. W tłumaczeniu to mieszaj i smaż, co najlepiej oddaje technikę przyrządzenia tego dania.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu ryżowego
- 350 g wołowiny
- 2-3 marchewki
- duża papryka czerwona
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (ok. 20 g)
- łyżka masła klarowanego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z limonki
- łyżka miodu lub syropu z agawy
- posiekany szczypiorek (według uznania)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięsko kroimy w kawałki, paprykę w paski, a cebule w kostkę. Marchew, czosnek i imbir ścieramy na tarce.
Sos sojowy mieszamy z sokiem z limonki i miodem.
Na patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, zaraz dodajemy starty czosnek i imbir. 
Krótko smażymy, a po chwili dodajemy paprykę i marchewkę. 
Smażymy kolejne 3-4 minuty, dodajemy mięso, 
i dalej smażymy, cały czas mieszając.
Po kolejnym 3-4 minutach dodajemy odcedzony makaron i sos. 
Wszystko razem mieszamy, przekładamy na talerzy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
I gotowe, smacznego.

Komentarze