Karmelizowane gruszki z gorgonzolą

Każdy lubi "dobrze zjeść", ale praktycznie każdy ma wtedy coś innego na myśli - jedni myślą "dużo", inni "zdrowo", jeszcze inni "to co lubię". Jednak i tak każdemu czasami przychodzi ochota na coś wykwintnego.
Niektórzy myślą, że przygotowanie takiego dania jest niesłychanie skomplikowane, czasochłonne i trudne, ale nie zawsze tak jest. Jeśli chcecie zacząć od czegoś prostego karmelizowane gruszki będą w sam raz.
Składniki:
- 4 dojrzałe gruszki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- ok. 100 g brązowego cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 100 g ser gorgonzola,
- białe wino.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w ósemki lub mniejsze cząstki.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy gruszki i chwilę smażymy, 
a następnie dodajemy cukier 

i podsmażamy aż cukier całkowicie się rozpuści i część soku odparuje.

Gruszki podajemy z pokrojonym serem gorgonzola i schłodzonym białym winem.
To danie połechta podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości.
Szybkie i proste
Smacznego :)

Komentarze