Krem pomidorowo - paprykowy z sezamem

Macie ochotę na pyszny krem pomidorowo - paprykowy ?

No to zapraszam.

Składniki na cały garnek zupy:
- 4 duże cebule,
- ok. 1 kg papryki czerwonej,
- 2 litry passaty pomidorowej,
- dwie łyżki masła klarowanego,
- 3 łyżeczki suszonego oregano,
- sól, pieprz i papryka ostra do smaku.
Do podania i dekoracji:
- sezam,
- natka pietruszki,
- śmietana 30%,
- opcjonalnie mozzarella.
Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, dodajemy paprykę oraz oregano i dusimy do momentu aż paprytka będzie miękka.

Blendujemy na głodki krem, 

i do kremu wlewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i papryką (opcjonalnie można dodać kostkę rosołową lub maggi).

Gotowy krem przelewamy na talerze, dodajemy śmietanę, posypujemy sezamem, posiekaną pietruszką



i ewentualnie serem mozzarella.
I gotowe - smaczne, szybki i pożywne :)
Smacznego !

Komentarze