Zupa z wiśni

Wreszcie jest lato i ciepło i owoce i to najlepszy czas na zupy owocowe.
Dawno ich nie robiłam, ale akurat miałam świeże wiśnie. Z zupą z wiśni lub czereśni jest ten problem, że trzeba je najpierw wydrylować, a to trochę roboty i nieodzowne sprzątanie kuchni ;)
Ale warto, bo jest pysznie. Najprostszy sposób na zrobienie zupy z wiśni ?
- 1 kg owoców
- trochę cukru - trudno określić ile, bo to zależy jak słodkie/kwaśne są owoce
- kisiel wiśniowy
- śmietana słodka,  30%
- makaron, np. świderki


Wydrylowane owoce gotujemy z wodą i cukrem, gdy owoce będą tak miękkie, że będą się rozpadać zupę miksujemy.


Dodajemy kisiel zgodnie rozpuszczony w zimnej wodzie i podgrzewamy do zagotowania.
Zupę studzimy i podajemy z makaronem i z kleksem ze śmietany.
Idealna na upały


Smacznego

Komentarze