Przysmaki Okinawy

Kuchnia Okinawy różni się znacznie od kuchni z innych części Japonii.

Jednym z podstawowych produktów spożywczych na wyspie jest kwaśnawa wieprzowina, która jest bogata w białko.
Wieprzowina jest podawana na wiele sposobów, głównie duszona. Na przykład potrawa o nazwie
rafute - długo duszona wieprzowina z dodatkiem imbiru, brązowego cukru, wina ryżowego i sosu sojowego. Smakuje nieźle.
Bardzo interesującym daniem jest też ikasumi-jiru - duszona wieprzowina z sepią z kalmarów. Niestety przez czas naszego pobytu na Okinawie nie udało nam się spróbować tego przysmaku.
Spróbowaliśmy za to mimigo. Są to cienko pokrojone świńskie uszy, marynowane w occie.

Z wieprzowych dań bardzo popularne jest goya champuru - dla odmiany smażona wieprzowina z gorzkim melonem i tutejszym tofu.

Poza tym wieprzowina podawana jest na wiele innych sposobów.


Na Okinawie, jak to na wyspie, jest istne bogactwo ryb i owoców morza. O sushi, bo głównie tak jadaliśmy świeże ryby, będzie jeszcze oddzielny post, ale o krewetkach podawanych z solą i cytryną nie sposób nie wspomnieć.

Z zup na Okinawie króluje Owinawa-soba, czyli rosół, oczywiście wieprzowy, który podaje się z
makaronem udon. Bardzo popularną odmianą tej zupy jest soki-soba, podawana z wieprzowymi żeberkami.

Oczywiście nie zabrakło dań jednogarnkowych, których duży przegląd mieliśmy podczas śniadań w naszym hotelu.




Z alkoholi najczęściej spożywane jest piwo - tutejsza produkcja to piwo Orion.
Z mocniejszych alkoholi na Okinawie destyluje się trunek o nazwie awamori, wytwarzany jest on z ryżu. Zawartość alkoholu waha się między 30 a 60%, ale mimo, ze często jest rozcieńczany wodą szybko uderza do głowy.

 

Komentarze