Chłodnik paprykowy

No to chłodzimy się dalej. Dziś dla odmiany chłodnik paprykowy.

Składniki na litr chłodniku:
- 4 duże czerwone papryki,
- 4 - 5 ząbków czosnku nieobranego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka miodu,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 2 kromki pieczywa (najlepiej białego),
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól.

Do przystrojenia np. kawałki kolorowej papryki, ogórek, bazylia, mięta, szczypiorek.

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na 4 części, układamy na blaszce do pieczenia razem z nieobranymi ząbkami czosnku
Pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Z papryki ściągamy skórkę
a czosnek wyciskamy z łupinek
Warzywa blendujemy z bulionem, oliwą, octem balsamicznym i jogurtem, oraz pieczywem w kawałkach

Gładką masę doprawiamy miodem i solą
I serwujemy jak lubimy, np. z drobno pokrojoną kolorową papryką i szczypiorkiem

lub z żółtą papryką i ogórkiem i listkiem mięty

SMACZNEGO !