Chłodnik brzoskwiniowy

W taką pogodę jak tego lata nikomu nie chce się myśleć o gotowaniu, a jeść przecież trzeba ;) No może nie trzeba, ale jak się lubi ... ;)
Dlatego trzeba zrobić coś szybkiego, niekoniecznie wymagającego gotowania i najlepiej na zimno.

Składniki na ok. 1 litr zupy:
- 5-6 dojrzałych brzoskwiń,
- 2 papryki żółte,
- 1 ogórek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka miodu,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka płatków chili lub pieprzu Cayenne (niemielony)
- sól, pieprz

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy
Brzoskwinie obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki
Składniki przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy
i blendujemy na gładką zupę
Chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce, wlewamy na talerze, można udekorować bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyśmienicie smakuje z bagietką z twarożkiem, ale dodatki są kwestią smaku.
SMACZNEGO !

Komentarze