Chłodnik botwinkowy

Dzisiaj pyszna zupa - chłodnik, świetna na upalne dni. Bardzo prosta w przyrządzeniu i bardzo smaczna.
Składniki dla dwóch osób:
- pęczek botwinki,
- duży ogórek,
- kilka rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 1 litr kefiru,
- sól, pieprz do smaku.


Botwinkę drobno kroimy:
ogórka obieramy
i kroimy w kostkę. Przeważnie krojąc ogórka do sałatek lub zupy usuwam nasiona.
Rzodkiewkę kroimy w kostkę
szczypior i kopertek siekamy dość drobno. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na 15 - 20 minut
Po tym czasie warzywa zalewamy kefirem
i dokładnie mieszamy
Tak przyrządzony chłodnik powinien postać kilka godzin w lodówce.
Najlepiej smakuje podany z jajkiem

SMACZNEGO!



Komentarze