Łosoś pod chrzanową pierzynką

Dziś szybki obiad, do przyrządzenia w kilkanaście minut. Od kilku dni jestem użytkowniczką płyty indukcyjnej, na którą "przesiadłam się" z kuchenki gazowej i muszę zacząć na nowo naukę gotowania ;) Zaczynam od prostych dań i właśnie proponowane dziś takie właśnie jest. Do tego nie mamy jeszcze stołu ani żadnych siedzisk i posiłki spożywamy ... na schodach. Więc dania muszą być jeszcze proste do spożycia - najlepsze z użyciem jedynie jednego sztućca, tj. widelca ;)

Składniki:
- łosoś bez skóry - 2 kawałki,
- 4 łyżki chrzanu,
- pęczek koperku,
- łyżka oleju kokosowego,
- sól, pieprz do smaku

Łososia myjemy, osuszamy i przyprószamy solą i pieprzem,
chrzan mieszkamy i koperkiem
i połowę nakładamy na jedną stronę ryby
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i układamy rybę chrzanem "do dołu", a na wierzchnią część wykładamy resztę chrzanu.
Po około 3-4 minutach (zależy od kuchenki) przekładamy rybę na drugą stronę
i znów smażymy 3-4 minuty.
I gotowe. Podawać można różnie - z frytkami, ziemniakami, surówkami itp. W mojej wersji z pierwszymi w tym roku szparagami
Smacznego :)






Komentarze