Ciasto czekoladowe z truskawkami

Dlaczego wszystko co dobre szybko się kończy, albo trwa zdecydowanie za krótko ? Niestety truskawki już się kończą więc trzeba się pośpieszyć ;) 
Dziś proponuję mocno czekoladowe ciasto z bitą śmietaną i truskawkami:

Składniki:
- 5 jajek,
- 125 g cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 - 120 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów,
- 0,5 l śmietany kremówki (30%),
- 2 łyżki żelatyny,
- 250 g truskawek.
Czekolady roztapiamy na parze. 
Żółtka ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy pomału dodajemy za przemian trochę roztopionej czekolady, trochę  mielonych orzechów. Cały czas wolno mieszając.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 


Pieczemy ok. piec 20 min. w temp. 180 stopni.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Śmietanę ubijamy, i pod koniec wolniutko dodajemy rozpuszczoną żelatynę
Umyte truskawki kroimy na cząstki. Dodajemy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. 
Całość posypujemy posiekaną gorzą czekoladą lub dekorujemy truskawkami.
Schładzamy w lodówce 3-4 godzin, a nalepiaj całą noc, wtedy jest najpyszniejsze!


Smacznego :)