Kuchanie świata - Włochy - zupa rybna i inne cudeńka

Dziś będzie bez przepisów, tylko opowieść o jedzeniu.

Bardzo lubię kuchnię włoską. Bardzo - to mało powiedziane ! A gdzie najlepiej smakuje spaghetti i inne włoskie cuda jak nie w ich kolebce - cudnej, słonecznej Italii. No i właśnie wróciliśmy z Włoch i muszę się tu podzielić pysznościami jakie jadłam !



A mianowicie:

- Po pierwsze - ZUPPA DI PESCE, czyli zupa rybna:

Rewelacyjna zupa, tyle że z rybą miała tyle wspólnego, że tylko w nazwie była :) W zupie rybnej były za to chyba wszystkie możliwe owoce morza w różnych formach - małże typu vongole, małże typu cozze, krewetki, ośmiorniczki małe i duże, paluszki krabowe i nie wiem co jeszcze. Zupa podana z chrupiąca podpiekana bagietką. Danie rewelacyjne i polecam każdemu. Talerz takiej zupy to raj dla podniebienia.


- Po drugie - SPAGHETTI CON VONGOLE
Cóż więcej dodać klasyczne spaghetti z małżami typu vongole z oliwą z oliwek i posypane pietruszką. Danie proste do przyrządzenia i przepyszne do jedzenia. Na południu Europy bardzo popularne, więc radzę spróbować.

- Po trzecie - SPAGHETTI ALLA SEPPIA

-------------------------------------------------------------------------------
I to wszystko takie pyszne i proste i mogłabym tak na codziennie, ale ....  
u nas nie ma takich miejsc:









Komentarze