Zupa zbójnicka

Dziś coś z dań typu "jednogarnkowe" - zupa zbójnicka: zupa i drugie danie w jednym :) Przepis mam z jakiegoś kulinarnego programu telewizyjnego, usłyszałam go dobre 10 lat temu i od tego czasu czasem gości na naszym stole. Zupa może być ostra, wszystko zależy ile damy papryki ostrej.


Potrzebujemy:
 - 0,5 kg mięsa mielonego,
 - 1 jajko,
 - 4-5 ziemniaków,
 - 1-2 marchewki,
 - 1 cebula,
 - kilka płatów papryki konserwowej,
 - puszkę czerwonej fasoli,
 - 1,5 l bulionu,
 - łyżkę masła,
 - 2 ząbki czosnku,
 - kminek mielony,
 - papryka mielona ostra,
 - tymianek,
 - majeranek,
 - sól, pieprz.
Z mięsa mielonego, jajka, czosnku przeciśniętego przez praskę, majeranku* i kminku mielonego* robimy gładką masę
i doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Pokrojone ziemniaki i marchewkę gotujemy w bulionie, gdy będą miękkie dodajemy pulpeciki i gotujemy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle z łyżeczką papryki i łyżeczką kminku,
następnie dodajemy do zupy. Paprykę kroimy w wąskie paski
i dodajemy do zupy i gotujemy
Zupę doprawiamy tymiankiem i papryką ostrą. Na koniec dodajemy  czerwoną fasolę

No i zupa gotowa :)

Smacznego :))

*według uznania - tego ile kto lubi

Komentarze

  1. Fajny pomysł z tymi pulpecikami :)Muszę zrobić dla Artura taka zupkę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Smakowało?