No i mamy Nowy Rok :)
A żeby był niepowtarzalny, cudowny i słodki najlepiej rozpocząć od czegoś smacznego - pysznego deseru :)
Składniki (na 4 porcje):
- kilka biszkoptów
- filiżanka espresso
- 200 g gorzkiej czekolady
- kieliszek amaretto
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 500 g serka mascarpone
- kakao
Biszkopty pokruszyć lub połamać, dać do pucharków lub innych naczyń
i skropić mocno kawą z amaretto.
Czekoladę rozpuścić na parze, a następnie wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,
następnie dodać serek mascarpone i wystudzoną czekoladę, razem zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę
(ja zawsze najpierw białka schładzam, potem dodaję szczyptę soli - szybciej się ubijają), dodać do masy
i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do pucharków na namoczone wcześniej biszkopty
i wstawić na min. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać gorzkim kakao.
i skropić mocno kawą z amaretto.
Czekoladę rozpuścić na parze, a następnie wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,
następnie dodać serek mascarpone i wystudzoną czekoladę, razem zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę
(ja zawsze najpierw białka schładzam, potem dodaję szczyptę soli - szybciej się ubijają), dodać do masy
i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do pucharków na namoczone wcześniej biszkopty
i wstawić na min. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać gorzkim kakao.