Tak, wiem, dawno mnie nie było i zaniedbałam ostatnio bloga. Ale już jestem :))
Ponieważ sezon dyniowy jeszcze trwa i jeszcze spokojnie można kupić dynię w każdym warzywniaku, dziś będzie risotto dyniowe. 3 lata temu byliśmy w Kalabrii i tam pierwszy raz jadłam taką kompozycję. I stamtąd też jest dzisiejszy przepis - prawdziwe kalabryjskie risotto di zucca.
Składniki dla 3-4 osób:
- 350-400 g pokrojonej dyni
- 250 g ryżu do risotto
- 1/2 litra bulionu
- mała szklanka białego wina
- mała szklanka soku pomarańczowego
- 40 g zimnego masła
- 80 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła do smażenia
- gałązka rozmarynu
- kilka listków szałwii do dekoracji
- gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz, sól - do smaku
200-250 g dyni kroimy w małą kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy pokrojoną drobno dynię. Dodajemy gałązkę rozmarynu i ziele angielskie,
podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając), aż do powstania pulpy. W między czasie przygotowujemy bulion. Na patelni z pulpą roztapiamy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż.
Gdy ryż stanie się szklisty zalewamy go winem i przykrywamy patelnię pokrywką. Gdy wino zostanie wchłonięte zalewamy ryż bulionem i robimy tak za każdym razem, gdy bulion zostanie wchłonięty. Po 7-8 minutach dodajemy resztę dyni, pokrojoną w grubszą kostkę.
Po 15-18 minutach, gdy ryż jest już miękki, a bulion został wchłonięty dodajemy sok pomarańczowy i gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia.
Risotto przekładamy do miski lub innego głębszego naczynie, dodajemy zimne masło i intensywnie mieszamy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą) pieprzem i solą - jak kto lubi.
Na koniec dodajemy starty parmezan i intensywnie mieszamy.
Na talerzach można udekorować listkami np. szałwii lub bazylii.
Najlepiej smakuje z białym wytrawnym winem.
Smacznego !
Ponieważ sezon dyniowy jeszcze trwa i jeszcze spokojnie można kupić dynię w każdym warzywniaku, dziś będzie risotto dyniowe. 3 lata temu byliśmy w Kalabrii i tam pierwszy raz jadłam taką kompozycję. I stamtąd też jest dzisiejszy przepis - prawdziwe kalabryjskie risotto di zucca.
Składniki dla 3-4 osób:
- 350-400 g pokrojonej dyni
- 250 g ryżu do risotto
- 1/2 litra bulionu
- mała szklanka białego wina
- mała szklanka soku pomarańczowego
- 40 g zimnego masła
- 80 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła do smażenia
- gałązka rozmarynu
- kilka listków szałwii do dekoracji
- gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz, sól - do smaku
200-250 g dyni kroimy w małą kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy pokrojoną drobno dynię. Dodajemy gałązkę rozmarynu i ziele angielskie,
podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając), aż do powstania pulpy. W między czasie przygotowujemy bulion. Na patelni z pulpą roztapiamy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż.
Gdy ryż stanie się szklisty zalewamy go winem i przykrywamy patelnię pokrywką. Gdy wino zostanie wchłonięte zalewamy ryż bulionem i robimy tak za każdym razem, gdy bulion zostanie wchłonięty. Po 7-8 minutach dodajemy resztę dyni, pokrojoną w grubszą kostkę.
Po 15-18 minutach, gdy ryż jest już miękki, a bulion został wchłonięty dodajemy sok pomarańczowy i gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia.
Risotto przekładamy do miski lub innego głębszego naczynie, dodajemy zimne masło i intensywnie mieszamy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą) pieprzem i solą - jak kto lubi.
Na koniec dodajemy starty parmezan i intensywnie mieszamy.
Na talerzach można udekorować listkami np. szałwii lub bazylii.
Najlepiej smakuje z białym wytrawnym winem.
Smacznego !