Zupa z dynii


Lubię kolory jesieni. Wtedy w mojej kuchni zaczynają królować dynie. Uwielbiam dynie w różnych wariantach - zupy - słodkie i ostre, risotto, pure, placuszki, ciasteczka...
Dlatego dziś podzielę się z Wami przepisem na dynię - a konkretniej na zupę z dyni :).
Potrzebujemy:
- dynia (ok. 1 kg po oczyszczeniu i obraniu ze skóry)
- 3 papryki czerwone, średnie
- 3 duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 2 duże lub 3 małe serki topione, śmietankowe
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2-3 listki laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz, imbir mielony, papryka czerwona ostra mielona, 
- olej
Dodatkowo:
- pestki dyni, płatki z migdałów
- masło
- śmietana
- boczek
- zielona pietruszka


Cebulę kroimy średnio, szklimy na oleju w dużym garnku. Paprykę i ziemniaki kroimy w dużą kostkę i dodajemy do cebuli, chwilę dusimy i dodajemy dynię pokrojoną również w dużą kostkę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy serki topione, jeszcze chwilę gotujemy.

Zestawiamy zupę z ognia i miksujemy blenderem do uzyskania kremu.


Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i papryką.
Zupę dekorujemy łyżką śmietany, pestkami dyni i/lub płatkami z migdałów podsmażanymi na maśle, podsmażonym boczkiem oraz zieloną pietruszką (lub jak kto woli ;)).


Smacznego :)

Komentarze

  1. Mniam... muszę zrobić sobie taką zupkę... koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam zupę wg Twojego przepisu - naprawdę super :) Nie spodziewałam się, że dynia może być taka dobra. No i dzieciaki uradowane bo dyniowe głowy mogły zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała i że odkryłaś dynię :)) To dla kontynuacji kolejny dyniowy przepis - tym razem risotto, a w obwodzie mam jeszcze jedną zupę :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Smakowało?