Kuskus z krewetkami, czyli danie dla biegacza

Ostatnio jesteśmy trochę rozbiegani, więc dziś danie specjalne dla biegaczy i innych sportowców. Przepis wzięłam z gazety (chyba miesięcznik) dla biegaczy "RUNNER'S". Trudno o lepiej dobrane składniki odżywcze dla sportowców jak podane w przepisie. I chociaż na pierwszy rzut oka kuskus, krewetki i groszek nie pasują do siebie, ale w połączeniu z ziołami tworzą niezwykły smak.

Podane składniki są niby na 4-6 osób, ale taka ilość kuskusu, wg. mnie to chyba na pół armii wojska ;)) Dlatego, po pierwszym razie zmieniłam trochę proporcje (ilości podane w nawiasie - dla nas na dwa posiłki)

450 g kuskusu (ja daję 150-200g)
450 g średnich krewetek (mam wypróbowane w 400 g opakowaniach - wystarcza)
1 puszka zielonego groszku
250 g startego parmezanu (100-150 g)
250 g migdałów (100-150 g)
3/4 szklanki oliwy
1 pęczek liści mięty
1 cytryna, obrana ze skórki i wyciśnięta(zachować skórkę)
sól i pieprz świeżo mielony
1/4 szklanki prażonych migdałów

Najpierw parmezan, płatki migdałów, oliwę z oliwek, miętę i sok z cytryny miksujemy w blenderze robiąc jedyne w swoim rodzaju pesto (mięta jest tu kluczowa).
Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Podgrzewamy dwie łyżki oliwy na dużej patelni, wrzucamy krewetki i smażymy, aż zrobią się różowe. Ja kupuję wcześniej gotowane i mrożone, wtedy tylko podgrzewam i odparowuję wodę, praktycznie całkowicie.
Wsypujemy odcedzony groszek i dusimy kilka minut.
Dodajemy pesto, a następnie kuskus. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dekorujemy liśćmi mięty, startą skórką cytryny oraz migdałami prażonymi.

Krewetki to czyste białko (18g w 100g) i prawie zero tłuszczu. W połączeniu z białkiem roślinnym i węglowodanami z kuskusu buduje świetnie wytrzymałe mięśnie.
Smacznego :)

Komentarze