Zupa bananowa

Dziś coś egzotycznego: zupa bananowo-ogórkowa. A tak brzmi dziwnie, ale smakuje wyśmienicie :) Ktokolwiek ma u mnie jeść tą zupę i słyszy skład robi dziwną minę ;) Ale jak tylko spróbuje - koniecznie prosi o dokładkę.

Taką porcję mamy na dwa dni, bądź na jeden z dolewkami ;)

1 cebula
2-3 kostki rosołowe
2 pojedyncze (bądź jedna podwójna) piersi z kurczaka
2 ogórki długie
2-3 banany
1 cytryna
łyżka curry
gałka muszkatołowa
łyżka mąki
pieprz, sól
masło do podsmażania
 
 


Cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać mąkę i poddusić. Ugotować 1,5 l bulionu, do gotującego dodać podduszona cebulkę. Piersi z kurczaka doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na maśle,

dodać do bulionu. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w półplastry, podsmażyć na maśle

i dodać do zupy. Zupę doprawiamy curry i gałką muszkatołową. Na końcu dodajemy banany pokrojone w półplastry oraz drobno posiekaną cytrynę.

Razem gotujemy. Bardzo orzeźwiający smak :)

Smacznego :)