Makaron z kozim serem i rukolą
Porcja dla 2 osób:- kawałek boczku
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- serek kozi do smarowania, ( *ale można też w kawałku tylko wtedy trzeba go pokruszyć na koniec)
- trochę rukoli
- makaron (najlepiej jajeczny, wstążki)
- sól, pieprz, bazylia
Boczek kroimy na kawałeczki i smażymy na nim pokrojona drobno cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajemy pokrojona w kostkę paprykę, przyprawiamy solą
i pieprzem. W "tak zwanym międzyczasie" gotujemy w osolonej wodzie z oliwą makaron, tak by wyszedł al dente. Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodajemy boczek z cebulą i papryką, ser kozi do smarowania (lub *), rukolę, troszkę oliwy z oliwek, bazylię i mieszamy.
Smacznego!
No Sis, wreszcie ;)Muszę Mężowi zrobić na naszej diecie makaronowej ;)
OdpowiedzUsuńcdn... :)
UsuńCiekawa wersja pasty, aczkolwiek ja nie lubię koziego sera :)
OdpowiedzUsuńjeny.. ślina pociekła mi na klawiaturę... jutro kupię kozi w biedronie...
OdpowiedzUsuńCzy boczek można zastąpić np. tuńczykiem z puszki? Będzie to pasowało do reszty składników?
OdpowiedzUsuńo proszę ! makaron czyli coś co jemy w ilościach zastraszających i z pewnością zbyt dużych. Tym bardziej zachęca do wypróbowania. Zrobię i dam znać czy smakowało.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji witam i pozdrawiam siostrę Eli :)